20090427

Ett kommande projekt


Under helgen har jag varit hemma hos mina föräldrar och skrotat. Bildligt talat, jag har rotat igenom deras loft ovanför stallet och funnit en riktig skatt, ett gammalt skåp som kommer från min mammas farmors syster, tyvärr vet vi inte dess ursprungliga härkomst. Vi tror att det är ett sent 1800- tal eller tidigt 1900-talskåp.

Det var alldeles täckt av spindelnät, damm och smuts som det samlat på sig under sina år i mörkret uppe på loftet. Med mycket kärlek och omvårdnad ska det här skåpet bli som nytt, tanken är att vi ska ha det i sovrummet och ha allt vårt linne i det. Jag tycker detaljerna på äldre möbler är så fina, så genomtänka och detaljrika

Jag passade också på att njuta av det vackra vädret, det känns skönt att under någon dag bara få komma bort ett tag och bara ta det lugn och njuta. Deras underbara Magnolia hade precis slagit ut och bjöd på en underbar färgexplosion.

20090422

Hembakat


Jag är en riktig brödmänniska, jag tycker det är jätte gott med bröd och har väldigt svårt att äta frukost eller kvällsmat utan minst en macka. Det godaste brödet är det nybakade en tidig morgon tillsammans med en stor kopp grönt te. Jag försöker köpa det mesta ekologiskt och närodlat men utbudet på ekologiskt och närodlat bröd är inte stort, därför tröttnar jag tyvärr snabbt på det lilla utbud som finns i butikerna. Det var av den orsaken jag bestämde mig för att själv börja baka eget bröd, vilket jag idag försöker göra så ofta jag hinner och orkar. Jag tycker det är jätte roligt att baka och det känns varje gång lika speciellt att få bjuda på hembakat bröd till vänner och bekanta som kommer på besök.

Frukostlimpa med aprikoser och frön är en favorit som jag rekommenderar. Det är ett bröd som är väldigt enkelt och smidigt att göra samt att det är väldigt saftigt och mättande. Jag väljer självklart att baka med ingredienser som är ekologiska och närodlade.

Frukostlimpa med aprikoser och frön, 1 limpa

4 dl dinkelmjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön (går bra med krossade)
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
½ - 1 dl torkat äpple eller 1 äpple
1 dl torkade aprikoser
½ dl honung
4 ½ dl naturell yoghurt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda sedan alla de torra ingredienserna i en bunke.
3. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i lagom stora bitar, klipp eller skär aprikoserna i mindre bitar.
4. Rör i honung, yoghurt, äpple och aprikoser i de torra ingredienserna.
5. Häll smeten i en smord och mjölad brödform eller liknande 30x10 cm, jag använde en avlång bakform. Toppa med frön och havregryn, pudra över lite mjöl.
6. Grädda på nedersta falsen i ca 60 min.
7. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna, gärna under handduk.

20090419

Vacker köksprydnad


Köpte mig en tulpanpelargon på Plantagen för ett tag sedan som nu pryder mitt lilla kök. Jag tycker så mycket om pelargoner, det var min mamma som introducerade denna härliga blomma i mitt liv. Jag tycker den är så hemtrevlig och harmonisk och det finns ju så många olika sorter och variationer vilket gör blomman ännu mer inspirerande och härlig. Har ni någon gång vägarna förbi Orust eller ska ta en tur åt det hållet ska ni stanna till på Orust blommor och deras pelargonmuseum. Det är en jätte fin handelsträdgård med en unik utställning med över 500 olika sorter pelargoner.

Fyndade samtidigt denna söta lilla lyckta för under hundringen, runt 70-80 kr tror jag att jag fick ge. Tyckte den var så fin, lite moskeinspirerad med sitt lilla torn.

20090415

Vardagslyx från Jämtland


I måndags kom vi hem ifrån en härlig semestervecka i Åre med familjen. Vi har varit uppe och hälsat på släktingar som vi inte träffat på länge. Vi hade en underbar vecka med massor med skidåkning då familjen bor precis bredvid backarna, så det var bara att slänga upp skidorna på axeln och stappla iväg till liftarna. Min mor påstod att alla skidåkare liknade rymdvarelser som vallfärdade mot backarna, härligt och rätt bra beskrivet tycker jag. Vi hade riktigt varmt och soligt vårväder med en temperatur runt 15 plusgrader som mest. Det kanske inte var det ultimata skidvädret, men eftersom temperaturen uppe på Åreskutan var betydligt lägre blev det en perfekt mix av skidåkning och solning. Det är härligt att komma upp oss se den underbara naturen med alla höga fjäll uppe i Jämtland. Det är en stor kontrast mot vår kustnatur här hemma hos oss. Men som alltid är det lika skönt att komma hem igen hur vacker det än har varit eller hur trevligt vi än har haft.

Från Jämtland kommer det underbara teet Brunkullans te. Jag beställde Brunkullans vårte och ett rött rooiboste för ett par veckor sedan och blev inte besviken när mitt paket dök upp i brevlådan. Brunkullans te grundades 1977 av Anita Gulliksson som fick inspiration till sina teblandningar från den Jämtländska naturen och fjällvärden. Idag är det Fia Gulliksson, Anita Gulliksons dotter tillika andra generationens temakerska, som för traditionen vidare.

”… vi tror det är möjligt att förändra världen till det bättre med gastronomi. En sann gastronomi brys sig alltid om sambandet mellan jord och bord och tar ansvar för vad som händer på jorden beroende vad man lägger på bordet.”
Jag beställde Brunkullans vårte som är en vacker blandning av grön sencha, rosenknoppar, kronblad från malva, solrosblad och jordgubbsbitar. Smaken är frisk med en blommig och söt smak av rosor och jordgubb.

Det andra teet jag beställde är Brunkullans röda te lime honeybush som är ett ekologiskt te. Teet både smakar och doftar friskt av honung men också med inslag av jordgubb. Ett perfekt te att dricka på kvällen eftersom det inte innehåller något koffein.

Jag rekommenderar båda dessa teer som redan har blivit två favoriter som jag absolut kommer att köpa igen. Eftersom de var så goda och servicen var så bra kommer jag att prova andra sorter ur deras sortiment också. Men först ska jag njuta av dessa två underbara påsar jag nu har i min ägo, det doftar himelskt i mitt "teskåp".

Gå in här för att komma till deras webbutik!

20090406

God morgon!


En god frukost med en rykande varm kopp te tillsammans med en bra tidning är höjden av njutning en tidig morgon. De är få de tillfällen man verkligen har möjlighet att njuta av en lugn frukost, men desto mer unikt blir det. Den här morgonen drack jag Green Balance från Yogi Tea, Green Energy av samma märke är också en favorit bland tesorterna.

En lugn och skön morgon, med god tid till alla göromål, gör att man känner sig lugnare och mer till ro under resterande av dagen. Jag tycker det är viktigt att man tar sig tid till dessa små unika tillfällen därför brukar jag ställa klockan så den ringer en timme tidigare än vad som egentligen behövs för att jag ska få en så lugn start på dagen som möjligt. Mångas liv tror jag inte har möjlighet att ställa klockan tidigare, men någon gång under dagen tror jag det är viktigt att man får en lugn stund för sig själv, släppa allt och bara slappna av. Försök, det hjälper om man har en stressad vardag och vill ta det lite lugnare och framför allt om man vill må lite bättre.

20090403

Nystart


Välkommen till min nya blogg Drömmar och Lycka. Här kommer jag att skriva om inredning som inspirerar mig, min väg mot att sakta men säkert inreda vårt hem i den lantliga, industriella men också romantiska stilen. Ett personligt hem som speglar mig och min sambo. Jag kommer också att skriva om de projekt jag håller på med här hemma, alla fynd men också allt skrot jag drar hem från olika loppisar och andra sköna ställen.

Jag kommer också att skriva om hur viktigt jag anser det är att känna glädje och lycka över alla de vardagliga saker som vi så ofta tar för givna och hur betydelsefullt det är att vara glad över det lilla här i livet. Att man är tacksam över allt man har och inte stirra sig blind på allt som man inte har. För hur vi väljer att leva och tänka kring allt som finns omkring oss kommer att resultera i hur vi själva mår och hur vi ser på oss själva. Men också tvärt om, hur vi själva mår och ser på oss själva kommer att påverka vårt sätt att se på andra och vår omgivning omkring oss. Tudor-Sandahl skriver i boken Ordet är ditt, att ju mer bekant man är med sig själv, desto bättre rustad är man att ha ömsesidig tillitsfulla, genuina möten till andra (sid 9).

Lev för stunden och inte i framtiden, jag är här nu det är idag också!