20100928

Viktiga stunder


Det är så oerhört viktigt att vi tar oss sig tid att ta det lugn och att bara njuta. Vi påverkas alla av de krav samhället ställer på oss. Dagarna räcker inte till, vi känner oss stressade och otillräckliga. Detta är vardag för många av oss och då även mig inräknat. Det är många gånger jag glömmer att ta det lugnt, glömmer att leva och framförallt glömmer att prioritera det som är viktigt för mig, som får mig att tycka om det liv jag lever. För mig kan det vara stunder tillsammans med min sambo Christoffer som betyder så oerhört mycket för mig. Det kan också vara en tidig morgon eller sen kväll, uppkrupen i fåtöljen med en bra kärleksroman och en knastrande brasa i bakgrunden. En fika tillsammans med mina underbara vänner. Mina "Bönor" i skolan som betyder så mycket för mig. Ett kalas med min underbara släkt som får en att känna sig uppskattad och omtyckt. En joggingtur en vacker höstdag tillsammans med min pappa då luften är alldeles frisk och klar. En dag i stallet med min underbara svägerska. En mysig utflykt med fika och blommor tillsammans med min mamma. En stund i trädgården tillsammans med min mormor som lär mig skillnaden på olika växter och ger mig bra husmorstips. En stund tillsammans med min bror som jag tycker om och uppskattar så mycket. Alla dessa underbara människor som jag har omkring mig som gör mitt liv så värdefullt. Det finns inga bättre stunder än de som vi tillbringar tillsammans med dem vi älskar och då får vi inte glömma oss själva. För visst är jag/mig själv också en person att älska, tycka om och trivas tillsammans med.

Njut av er själva och era nära och kära, så önskar jag er en fortsatt fin kväll!

Kram Linnéa

20100917

Sockerkaka

Vilket ruskigt regnväder det är ute idag. När jag vaknade i morse tassade jag upp invirad i täcke och med fårskinnstofflor på och tände i braskaminen för att jaga bort den värsta kylan. Så nu sitter jag och värmer mig framför brasan. Det är så mysigt de mornar då man hinner slappa lite och ta det lugnt innan dagen börjar. Snart måste jag skynda mig för att hinna till skolan och en dag full av föreläsningar.

Igår bakade jag en jätte god sockerkaka ur Leila Lindholms bok, a piece of cake. Tyvärr glömde jag den i ugnen så den blev ganska bränd men jätte god ändå.

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

2 dl färska jordgubbar
1 stor stjälk rabarber
1 msk vetemjöl
1/2 dl florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner det i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
5. Skär rabarberstjälken i skivor och blanda dem med florsocker och vetemjöl
6. Vänd ner bären i smeten.
7. Fyll en smord och bröad form.
8. Grädda i ugnen. ca 30-60 min. Känn med en sticka, när stickan inte bli "kletig" är kakan klar.

Mums!

20100910

Cox & Cox + fredagsmys

Efter en vecka full av föreläsningar, plugg och jobb känns det skönt att sätta sig i soffan med fötterna på en kudde och bara "slappa". Ikväll väntas fredagsmys med tacos, en flaska gott rött vin och en påse lösgodis. Mys på högsta nivå.

Cox & Cox lanserade i förra veckan sina höstnyheter 2010. Så mycket snyggt och praktiskt som gör ett hem både levande och kreativt. Några favoriter bland deras sortiment är bl a denna söta knappburk, Little Button Jar, för £10. Snyggt och praktiskt snöre som detalj i köket eller i trädgårdsboden, Spool of Natural String för £5. Vem klarar sin vardag utan att skriva listor? Inte jag, jag skriver dem dagligen och hade gärna skrivit dem på dessa snygga To Do Sticky Notes som kostar £11. Den perfekta förvaringen för handskar och vantar nu inför hösten och vintern är denna snygga Gloves Storage Bag för £17. Vad hör inte hösten mer till än en rykande varm kopp te som serveras i en snygg tekanna, Glass Teapot för £26. Den perfekta väskan till resan eller träningen är denna snygga Vintage Canvas Weekend Bag för £160. Mycket snyggt som skapar ett väldigt shoppingsug, i alla fall hos mig.

Photos: Cox & Cox

20100908

Inlagda päron


Igår kväll passade jag på att göra inlagda päron och mums så goda de blev. Perfekta ihop med grädde och/eller vaniljglass. Jag tycker det är så roligt att ta till vara på sommarens goda smaker genom inläggning, syltning och saftning och det är ju så enkelt att göra. Receptet kommer från Buffe, nr 8 2010.

Inlagda päron med smak av saffran och vanilj

2 kg päron
2 vaniljstänger
2 liter vatten
6 dl socker
1 dl färskpressad citron
3 paket saffran
4 stjärnanis

1. Skala päronen men behåll skaften.
2. Diska glasburkarna du ska använda, låt dem torka. Ställ dem sedan på ett galler i kall ugn och värm upp till 100 grader. Låt stå kvar i ca 15 min.
3. Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna (släng inte!).
4. Koka upp 2 liter vatten, 6 dl socker, 1 dl färskpressad citron, 3 paket saffran, 4 stjärnanis, vaniljstängerna och fröna i en kastrull.
5. Lägg i päronen. Sjud under lock 10-30 min beroende på hur mjuka och stora päronen var.
6. Ta upp päronen när de är lagom mjuka och lägg dem i glasburkarna som fortfarande är varma.
7. Häll på lagen och förslut. Låt stå framme tills de svalnat. Förvaras sedan i kyl. Tyvärr är det ganska kort hållbarhet, så bör ätas upp inom några veckor.

20100905

Underbara söndag


Idag är det en underbar höstdag. Solen skiner, det är friskt i luften och förhoppningsvis fullt med svamp i skogen, vilket vi snart ska ta reda på. Jag älskar hösten och försöker njuta av denna härliga årstid så mycket som möjligt. Bilden ovan tog jag en dag när det blåste riktigt ordentligt. Så befriande att stå nere vid havet och bara känna vindens och havets vreda kasta sig mot en.

Njut varje dag!