20111106

Favoriter i köket

God morgon! Söndags morgon och jag sitter vid köksbordet och njuter av en rykande varm kopp kaffe. Köket trivs jag allra bäst i här hemma. Här kan jag sitta i flera timmar och bara vara. Det är i köket som jag pluggar bäst, skriver och kommer på alla tokiga idéer. Det är i köket som vi samlar energi inför en ny dag eller fortsätter njuta av lugnet efter en god natts sömn. Det är i köket som vi samlar ihop oss efter en lång dag på jobbet. Det är här vi samtalar om dagen som varit eller dagen som komma skall. Köket är verkligen hemmets hjärta hemma hos oss! 

Köksskåp, bänkskiva och vitvaror är allt från ikea. Tyvärr har vi varit väldigt missnöjda med ikea, allt från service och leverans till beskrivningar och kvalitet. Vi kommer inte att välja dem igen om det blir en nästa gång. Jag tycker det är värt några tusenlappar mer för att få bra service och kvalitet. Men vill tillägga att trots vårt missnöje över ikea när det gäller vårt kök så gillar vi ikea och handlar ofta hos dem. På golvet har vi just nu en löslagd svartvitrutig plastmatta med filtbaksida, som vi lagt ovanpå ett målat furugolv för värmens skull nu till vintern. En enkel och snabb lösning fram tills vi kan isolera golvet underifrån. Griffeltavlan används flitigt här hemma - allt ifrån små kärleksförklaringar och kom ihåg notiser till dagens schema, inköpslista och veckans matsedel. En annan stor favorit i köket är vår älskade kaffebryggare, ingen bryggare gör godare kaffe än en Moccamaster. En god, rykande varm kopp kaffe får vem som helst att orka upp på morgonen.  

Köket är precis så som vi vill ha det trots den lilla ytan och minimala förvaringen. Vi renoverade köket själva med hjälp av våra pappor. Det är en styrka och en fantastisk känsla att veta att vi gjorde det här. Den enda kunskapen som vi hade innan vi började renovera i köket var att måla lister och tapetsera, inte mycket att hänga i granen när det gäller tilläggsisolering, sätta panel, kakla... osv. :) Men vi fixade och vi är mycket nöjda med vad vi åstadkommit! Visst har vi lite småfix kvar, lite skarvar, hörn, lister osv... men men, det är ju ingen ko på isen! :) hihi*

Jag hade väldigt bestämda åsikter kring hur köket skulle se ut, från golv till tak. Som tur är hade Christoffer inte jätte många invändningar mot mina idéer, lite stånkande och stönande bara över vissa idéer men det hör ju bara till. Jag tror det mer var hans sätt att säga att det faktiskt är han som är man här i huset! ;) Det vita kaklet var sedan långt tillbaka redan bestämt, tillsammans med vit fog. Liggande panel var ett självklart val, trots många invändningar av familj och vänner. Inte kunde vi ha liggande panel när det är så lågt i tak, det kommer se konstigt ut. Jag är glad att vi inte påverkades och valde liggande panel, för det är vi jätte nöjda med. Den fasade listen mellan panel och kakel var en idé jag hade i huvudet men inte visste om den fanns att köpa. Pappa och Christoffer var bestämda att någon sån list fanns inte att köpa. De tyckte gott att det räckte om man "lade" sponten på panelen över kaklet. Vilket inte alls fungerande för mig, jag ville ha min list. Det slutade med att vi köpa alla smålister de hade på trävaruhuset och provade oss fram. Efter både tårar, frustration och lite ilska hittade jag listen och den var perfekt. Både Christoffer och pappa gav sig och erkände att det blev mycket bättre med list! :) Jag älskar min fina list!

Öppna hyllplan valde vi eftersom det ger ett luftigare intryck i och med att köket är så litet och den låga takhöjden. Även där hade folk lite åsikter om att det lätt blir äckligt, med allt damm och smuts och att vi kommer ångra oss eftersom det blir mycket mindre förvaring om vi väljer öppna hyllplan. Men vi är supernöjda och jätte glada att vi valde öppna hyllplan. Det blir inte alls smutsigt, vi städar ju! :) När jag hängde upp mina älskade bygglampor i köket tog båda papporna var sin djup suck. Idag har de börjat vänja sig med mina funderingar och idéer, men det kommer allt med lite kommentarer, höjda ögonbryn och tunga suckar inemellen. Hehe, älskade pappor som inte alls förstår sig på mina idéer. :) Enligt dem behöver man inte krångla till det mer än nödvändigt men enligt mig är det nödvändigt att krångla till det mer än nödvändigt eftersom det är då man får det precis så som man vill att det! :)

Över köksbordet hänger en annan älskad pryl här i köket, min lampa från HKliving. Jag blev så lycklig när jag fann den, kärlek vid första ögonkastet och nu lyser den upp vår tillvaro när det börjar mörkna. 

Lite uppdatering om sovrumsrenoveringen, så har vi nu nytt tak över huvudet. Idag ska vi fortsätta med att isolera så vi får det varmt och gott. Så det rullar sakta på vilket känns helt underbart, det kändes lite hopplöst när man kikade upp i himlen genom ett hål i taket.

Med dessa tankar kring mina favoriter i köket, önskar jag en fortsatt underbar söndag!
Stor kram

9 kommentarer:

Room of karma sa...

Snyggt! Stor gillar dina svart/vita golv. Jag har en dröm om att ha ett sådant golv någon gång i livet!

Fina bilder på en ur fin blogg!

kram ♥ CC

Johanna Stålros sa...

Så himla fina lampor du har! Jättesnyggt med en stor svart tavla som man kan skriva på. Kram Johanna

Sommerjenten sa...

Nydelig kjøkken og detaljer! Digger!!! :) Dette var helt i min gate :)

Fortsatt fin søndag!

Klem Lene

Knaada sa...

Vackert! Och kul att läsa, jag känner som att du beskriver vår renovering :) Pappa som inte förstår vikten av listen eller meningen med att blanda vit och ljuv panel med svarta hårda detaljer etc etc

Men visst lönar det sig att stå på sig, och tårar skall det vara, det blir ju så bra till slut! :)

Vintage House sa...

Hej
Härligt kök ni har synd att ni var missnöjda med ikea vi har använt delar av vårt kök från ikea resten bygger vi själva...
Lampan är ljulvig förstår att du köpte den:)
jag längtar till vårt kök är klart så man kan pynta lite......
kram
sandra

Min plats i solen sa...

Hej Linnéa!

Åh, vad jag gillar ert kök! Tack för att du bjöd oss med på en liten rundvisning. :) Liggande panel tycker jag är ursnyggt. Bekanta till oss gjorde nyligen ett helt nytt kök och deras liggande panel (ca 30 cm hög)i obehandlat trä är bland det snyggaste jag någonsin sett. Gav en otrolig känsla till rummet.

Jag förstår att köket är din favoritplats i huset för vilket underbart kök ni har och det känns verkligen som DU. Det ska bli så spännande att se hur ert sovrum kommer att bli då ni är klara. Lycka till med renoveringen!

Ta hand om dig vännen och ha en fin vecka!

Kram Lotta

Annelie sa...

Så fina bilder! Och mysigt kök!

Line sa...

Verkligen superfint kök med snygga detaljer!

Polybase sa...

De kan också vara finjusteras gång monteras genom att vrida på lämplig skruv - en annan skruv är ansvarig för justering i tre olika riktningar. Också, på grund av det sätt bladen passar ihop, kan luckan tas bort och en annan med exakt samma kopplingar kan sedan monteras på skåpet.

Glaslister fönster