20161206

Saffransbullar med mandelmassa

Det här är vansinnigt goda Saffransbullar. Jag är inte så förtjust i saffran, men försöker att inte tala så högt om det, känns nästan lite straffbart att prata om det i juletider. Men de här bullarna gick inte av för hackor och enkla var de att göra också. Jag har utgått från Claras Saffranssnurror som ni hittar på Norrmejeriers hemsida.

Vansinnigt goda saffransbullar, ca 20 st 

2 kuvert saffran
1 1/2 dl strösocker
3 dl mjölk
50 g färsk jäst (för söt deg)
150 g rumsvarmt smör
11-12 dl vetemjöl
1 ägg
pärlsocker

Fyllning:
300 g mandelmassa
4 g vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör

1. Mortla saffran och lite av sockret.
2. Smula ner jästen i en bunke.
3. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med saffransockret till 37 grader.
4. Häll mjölken över den smulade jästen och rör om till jästen lösts upp.
5. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken. Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills degen går att arbeta ihop. Knåda den ordentligt.
6. Jäs under bakduk ca 40-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Ta upp degen och kavla ut den tunt till en stor rektangel.
8. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker till en smet.
9. Bred ut med en slickepott över den utkavlade degen.
10. Vik degen långsida mot långsida. Skär ca 4 cm tjocka remsor. Skär ytterligare ett jack i mitten av varje remsa. Ta tag i varje del och tvinna dem åt olika håll. Snurra ihop till en bulle och lägg bullen i en bullform på en plåt. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

11. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 8-12 minuter beroende på bullarnas storlek. De ska bli gyllene och fina. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

Njuut! 

Kika in på min nya blogg: https://everydaylivingetc.blogspot.se/



0 kommentarer: