20120408

Ananaspaj


En paj som snabbt blivit en stor favorit här hemma är ananaspajen. En gyllene paj som smakar varma sommardagar. Perfekt att bjuda på, som idag påskdagen till ära, eller varför inte en härlig vårdag tillsammans med en kopp grönt te eller en varm sommardag i skuggan av syrenhäcken. Fika ska vara enkel och snabb att göra, precis som den här pajen. Jag drar mig ofta för att göra paj, tycker det är krångligt och tar onödigt lång tid. Men den här pajen är oförskämt smidig och snabb att göra. Rör samman - tryck ut, rör samman - häll i, och sen in i ugnen. Enklare än så kan det inte bli. Helt perfekt och helt i min stil. 


Ananaspaj, 1 pajform

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl 
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning
2,5 dl crème fraîche
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl krossad ananas på burk (ca 400g)


1. Häll ananasen i en finmaskig sil och låt den rinna av fram tills det att du ska använda den. 
2. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.
3. Blanda samman mjöl, socker och bakpulver i en stor bunke. Häll det svalnade smöret över mjölblandningen och blanda samman ingredienserna till en grynig massa. 
4. Tryck ut massan i en oljad pajform. 
5. Rör ihop crème fraîche, socker, vaniljsocker och ägg. Blanda ordentligt till en slät smet. Rör sedan i den avrunna ananasen.
6. Häll fyllningen i det obakade pajskalet och låt pajen grädda i mitten av ugnen, 200 grader i ca 30 minuter. Kolla så kanterna fått fin färg och att mitten har blivit fastare.
7. Låt pajen svalna innan servering. Servera med en klick vaniljsås eller en skopa vaniljglass. Mums. :)

Låt smaka. 


7 kommentarer:

promenader på landet sa...

Tack snälla för receptet, din paj ser verkligen god ut! Må så gott kram från Maria

mitt liv som jag sa...

SÅg fint ut, tyvärr gillar jag inte ananas, men man kanske kan testa att "slänga" i något annat :). Ha det så bra! Kram Jennifer

Min plats i solen sa...

Tack för att du delar med dig Linnéa! Den måste definitivt testas här hemma då vi alla gillar ananas och vi faktiskt aldrig har ätit just ananaspaj. Så tack för tipset! :)

Jag hoppas att ni har njutit av härliga påskdagar och förhoppningsvis även en hel del vårsol?

Ta hand om dig!♥

Kram Lotta

Helena - ullvi32 sa...

Jag är egentligen inte förtjust i ananas men i gömt i bakverk kanske är något annat. Värt att prova- tack!

Vintage House sa...

den är god den en kompis brukar göra den...
kram
sandra

Kaatzi sa...

Tack för tipset, verkar supergod!

Villa Hemma sa...

Oooh, ser smaskigt ut och vilken underbar bild. Man kan liksom känna doften i näsan o känna hur det smälter i munnen.... Nu måste jag nog fixa lite fika :)

Kram